Mellem nakke- og ryghvirvlerne ligger bruskskiverne som stødabsorberende puder. En bruskskive, også kaldet for diskus, er fast med en blød indre kerne.

De fleste prolapser opstår enten i nakke- eller lænderegionen. Ved akut, nyopstået diskusprolaps bryder en del af den bløde kerne gennem den ydre. I nogle tilfælde presser eller irriterer prolapsen nerven, der ligger ved dette ledsegment, hvilket kan give både lokale smerter, men oftest udstrålende, jagende smerte til enten den ene arm eller det ene ben. Der kan desuden være andre symptomer som føleforstyrrelser af hudområder på armen eller benet og svækket muskelkraft.

Alle kan få en diskusprolaps, og de fleste kommer igennem forløbet uden mén. Man kender ikke den direkte udløsende årsag, men genetik, overvægt og rygning er faktorer, der øger risikoen.

En kiropraktor er uddannet til at diagnosticere og håndtere patienter med diskusprolapser. De fleste prolapser går i sig selv indenfor 8 uger, men er i starten ofte forbundet med smerte, der kan give bekymringer.

Hos kiropraktoren bliver du fulgt gennem et 8 ugers prolapsforløb der består af manuel behandling for kompensatoriske smerter i led og muskler, vejledning i træningsøvelser, hjælp til håndtering af smerter og udfordringer i hverdagen samt løbende kontrol af funktioner, såsom følesans og kraft, som prolapsen kan påvirke. De fleste prolapspatienter behøver ikke en scanning, men skulle det blive nødvendigt, kan en kiropraktor henvise til dette.

Hvis du oplever svækket følesans i huden på inderlårene og i skridtet, problemer med at komme af med urin og holde på afføring eller kraftigt tab af kontrol og kraft i et eller begge ben, skal du straks kontakte din læge. Tilstanden hedder Cauda Equina syndrom, som heldigvis er sjælden, men som skal tages alvorligt og behandles indenfor 24-48 timer.