Behandling af rygsmerter

Cirka halvdelen af alle voksne danskere vil i løbet af et år opleve smerter i ryggen. De fleste rygsmerter kaldes uspecifikke rygsmerter, som er ufarlige, men ofte gør ondt.

Årsagen til smerter fra vores bevægeapparat er ukendt, men kan skyldes vores livsstil, som statisk eller gentagende arbejde i kombination med for lidt styrketræning og varieret bevægelse. På den måde opstår der overbelastning af de involverede led, der fører til stivhed og bevægeindskrænkelse, og på længere sigt ømhed eller smerte.

Ved smerte i lænd, bækken eller balder kan der i nogle tilfælde også være udstrålende smerter ned i benene fra overkompenserende muskelgrupper.

I brystryggen er der både led ved rygsøjlen og ved ribbenene. Her kan der på samme måde opstå smerter og spændinger, der nogle gange kan provokeres ved dyb vejrtrækning, hoste, nys og ved brug af armene over skulderhøjde. Desuden kan disse spændinger også medføre lokale smerter i den forreste del af brystvæggen og provokeres ved tryk og belastning.

Hos Ribe Kiropraktik modtager du ud over manuel behandling også råd og vejledning til, hvordan du skal foreholde dig til dine rygsmerter samt forebyggende tiltag. Det kan være ændringer af uhensigtsmæssig ergonomi samt træning af ryg- og mavemuskulatur for at opretholde mobiliteten og mindske belastning af ryggens led og muskler.

Diskusprolaps i lænden

Mellem ryghvirvlerne ligger bruskskiverne som stødabsorberende puder. En bruskskive, også kaldet for diskus, er fast med en blød indre kerne.

De fleste prolapser opstår enten i nakke- eller lænderegionen. Ved akut, nyopstået diskusprolaps bryder en del af den bløde kerne gennem den ydre. I nogle tilfælde presser eller irriterer prolapsen nerven, der ligger ved dette ledsegment, hvilket kan give både lokale smerter, men oftest udstrålende, jagende smerte til balden og ned i benet. Der kan desuden være andre symptomer som føleforstyrrelser af hudområder på benet og svækket muskelkraft.

Alle kan få en diskusprolaps, og de fleste kommer igennem forløbet uden mén. Man kender ikke den direkte udløsende årsag, men genetik, overvægt og rygning er faktorer, der øger risikoen.

En kiropraktor er uddannet til at diagnosticere og håndtere patienter med diskusprolapser. De fleste prolapser går i sig selv indenfor 8 uger, men er i starten ofte forbundet med smerte, der kan give bekymringer.

Prolapspakkeforløb

En kiropraktor kan ikke fjerne en prolaps, men kan tilbyde et 8 ugers prolapspakkeforløb, som er den gennemsnitlige periode et prolapsforløb tager.  Forløbet består af manuel behandling for kompensatoriske smerter i led og muskler, vejledning i træningsøvelser, hjælp til håndtering af smerter og udfordringer i hverdagen samt løbende kontrol af funktioner, såsom følesans og kraft, som prolapsen kan påvirke. De fleste prolapspatienter behøver ikke en scanning, men skulle det blive nødvendigt, kan en kiropraktor henvise til dette.

Tilskud til prolapspakkeforløb

Der gives et større tilskud fra den offentlige sygesikring til et prolapspakkeforløb, så egenbetalingen er lavere. Forløbet består af en førstegangsundersøgelse fulgt op af 3 udvidede statuskonsultationer. Alt efter behov planlægges de øvrige konsultationer herimellem.

Røde flag

Hvis du oplever svækket følesans i huden på inderlårene og i skridtet, problemer med at komme af med urin og holde på afføring eller kraftigt tab af kontrol og kraft i et eller begge ben, skal du straks kontakte din læge. Tilstanden hedder Cauda Equina syndrom, som heldigvis er sjælden, men som skal tages alvorligt og behandles indenfor 24-48 timer.