Spinalstenose er en tilstand, hvor der bliver mindre plads i rygmarvskanalen, oftest i lænderegionen. Dette opstår ved aldersbetinget forandringer som øget knogledannelse omkring en eller flere nerver. Patienten oplever dette ved, at den klemte nerve giver udstrålende smerte og føleforstyrrelse typisk til begge ben, en fornemmelse af tunge ben, ondt i ryggen og nedsat gangdistance. Ofte vil disse symptomer lindres eller forsvinde, når patienten flekterer i lænden – altså ved at læne sig fremefter. Denne stilling giver nemlig den klemte nerve lidt mere plads i rygmarvskanalen.

Hos kiropraktoren vil du blive fulgt gennem et 12 ugers stenoseforløb. Dette forløb består af manuel behandling af led og muskler, strækteknikker, vejledning i rygøvelser og ergonomiske råd til hverdagen, der alt sammen vil mindske presset på nerven. En kiropraktor kan ikke fjerne den knogledannelse,

der formindsker pladsen omkring nerven, men kan mindske de kompensatoriske smerter i bevægeapparatet og dermed optimere bevægelse og gangdistance.

Hvis der ikke opnås den forventede effekt efter stenoseforløbet, kan kiropraktoren henvise til MR-scanning eller sygehus for yderligere udredning.

Hvis du oplever svækket følesans i huden på inderlårene og i skridtet, problemer med at komme af med urin og holde på afføring eller kraftigt tab af kontrol og kraft i et eller begge ben, skal du straks kontakte din læge. Tilstanden hedder Cauda Equina syndrom, som heldigvis en sjælden, men som skal tages alvorligt og behandles indenfor 24-48 timer.