Manuel behandling har været kendt i årtusinder. Daniel David Palmer etablerede i 1897 den første kiropraktorlæreanstalt i Davenport, Iowa, hvor også mange af de første danske kiropraktorer er uddannet.

Den første danske kiropraktor åbnede klinik i 1920. Sidenhen har flere kiropraktorer etablerede klinikker, og der blev gjort et stort stykke arbejde for at udbrede kendskabet til kiropraktik i Danmark. Undervejs blev kiropraktisk behandling omfattet af sygesikringsoverenskomsten og blev en del af det autoriserede sundhedsvæsen.

Siden 1994 har det været muligt at uddanne sig til kiropraktor i Danmark. Uddannelsen hedder Klinisk Biomekanik og udbydes i hele Norden kun på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet i Odense. Den tager 5 år og består af en 3-årig bachelordel og en 2-årg kandidatdel. I 2015 blev den 5-årige specialuddannelse for kiropraktorer i sygehusvæsenet etableret.

I dag er der ca. 1.000 praktiserende kiropraktorer i Danmark fordelt på ca. 300 private klinikker og ca. 15 kiropraktorer der arbejder i sygehusvæsenet som f.eks. Rygcenter Syddanmark.

En kiropraktor kan forebygge, undersøge, diagnosticere og behandle lidelser og symptomer fra bevægeapparatet ud fra evidensbaseret praksis. Behandlingen består af manipulationsteknikker, der gennem specifikke tryk genskaber ledmobiliteten. Desuden har en kiropraktor adgang til røntgen og kan henvise til samt tolke MR-scanninger.

Det kræver ikke henvisning fra sin egen læge at opstarte et forløb hos en kiropraktor, og der gives tilskud fra den offentlige sygesikring.

Du kan læse mere om kiropraktik og behandling på dette link: https://kiropraktoren.dk/